W końcu można odetchnąć; ależ ON (Wiktorek) lubi się nosić... mały szkrab zasłania cały świat!!! Kiedy w końcu zmęczy się na tyle, aby uciąć sobie drzemkę, zasiadam do blogów, szukam natchnienia na nowy przepis... a w związku z tym, że znalazłam w sklepie bataty...będzie z batatami :) Przyznaję, że bardzo byłam ciekawa ich smaku i nie zawiodłam się. Oto przepis:
1/2 kg szynki wieprzowej
1/4 cebuli
2 bataty
1/2 szklanki soczewicy, ja użyłam czerwonej
ok. 400g pulpy pomidorowej
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz do smaku
ok.1 litra bulionu warzywnego
W garnku o grubym dnie podsmażamy na oleju rzepakowym cebulkę i mięso, pokrojone w niewielką kostkę. Gdy mięso lekko zbrązowieje dodajemy soczewicę i pokrojone w kostkę bataty. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na niewielkim ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie, całość zalewamy pulpą pomidorową, przyprawiamy i gotowe. Smakuje doskonale z bagietką.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz