Tym razem będzie pikantnie! Połączyłam smak klasycznych ruskich pierogów z chili i ostrą papryką. Muszę przyznać, że połączenie pasuje idealnie i ciekawie smakuje....
Przepis na ciasto : ( ok. 20 pierogów )
2 szklanki mąki pszennej, ja użyłam typu 650
1 jajko
3/4 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
chili, ostra papryka opcjonalnie
Przepis na farsz :
4 średnie ziemniaki
1 kostka twarogu, najlepiej chudego
1 cebula, u mnie biała
chili, ostra papryka opcjonalnie
Na wstępie należy przygotować ciasto. Łączymy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy ręcznie na gładkie i w miarę miękkie ciasto. Jeśli za bardzo się lepi, musimy dodać mąkę. Jeśli chcemy, aby pierogi były naprawdę ostre możemy dodać już chili i paprykę do ciasta, aczkolwiek ja dodałam tylko do farszu. Przed przyrządzeniem farszu gotujemy ziemniaki i smażymy cebulkę. Następnie tłoczymy ziemniaki, dodajemy twaróg i cebulkę. Dodajemy jedną łyżeczkę chili i papryki i mieszamy razem. Po rozwałkowaniu ciasta na ok 2 mm, wycinamy kółeczka, ulubionej wielkości :) Dodajemy farsz na ciasto i lepimy!!!! Należy posypać mąką, aby pierogi się nie sklejały oto efekt:
Enjoy as always !
D.
Przepis na ciasto : ( ok. 20 pierogów )
2 szklanki mąki pszennej, ja użyłam typu 650
1 jajko
3/4 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
chili, ostra papryka opcjonalnie
Przepis na farsz :
4 średnie ziemniaki
1 kostka twarogu, najlepiej chudego
1 cebula, u mnie biała
chili, ostra papryka opcjonalnie
Na wstępie należy przygotować ciasto. Łączymy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy ręcznie na gładkie i w miarę miękkie ciasto. Jeśli za bardzo się lepi, musimy dodać mąkę. Jeśli chcemy, aby pierogi były naprawdę ostre możemy dodać już chili i paprykę do ciasta, aczkolwiek ja dodałam tylko do farszu. Przed przyrządzeniem farszu gotujemy ziemniaki i smażymy cebulkę. Następnie tłoczymy ziemniaki, dodajemy twaróg i cebulkę. Dodajemy jedną łyżeczkę chili i papryki i mieszamy razem. Po rozwałkowaniu ciasta na ok 2 mm, wycinamy kółeczka, ulubionej wielkości :) Dodajemy farsz na ciasto i lepimy!!!! Należy posypać mąką, aby pierogi się nie sklejały oto efekt:
Enjoy as always !
D.
Z oliwą z oliwek nie powinny się sklejać, ostrrra przekąska:))
OdpowiedzUsuńNiewielka ilość nie przeszkadza w sklejaniu, a ciasto jest gładkie i aksamitne w smaku :)
OdpowiedzUsuńPikantne ruskie, mniam! :)
OdpowiedzUsuń