niedziela, 30 października 2011

Strucla jabłkowa z migdałami

Dzisiaj zapragnęliśmy coś słodkiego. A że jabłek mamy po dostatkiem, postanowiliśmy je wykorzystać....i wrócić pamięcią do pysznej strucli, którą jedliśmy w Wiedniu :)
Przepis na ciasto:
350mg mąki pszennej
1 jajko
4 łyżki oliwy z oliwek
10 ml wody letniej
1 łyżka octu spirytusowego
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
500 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki
1/2 szklanki cukru
2 - 3 łyżki bułki tartej
sok z cytryny, ja użyłam z połówki cytryny
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
migdały według uznania

Dodatkowo potrzebne będzie ok 50 g masła roztopionego i 30 g mleka do posmarowania zawiniętej strucli.

Składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy ręcznie. Wkładamy ciasto, owinięte w folię do lodówki na 30 min. Roztapiamy masło i przygotowujemy nadzienie. Mieszamy jabłka, bułkę tartą, cukier waniliowy, śmietanę, cytrynę, cukier, cynamon i migdały. Ciasto musimy rozwałkować, najlepiej na czystej ściereczce posypanej mąką.Walkiem do ciasto formujemy prostokąt. Gotowe ciasto smarujemy masłem i nakładamy jabłka z dodatkami. Ciasto zaginamy na końcach krótkich i długich na ok 2-3 cm, tak aby jabłka nam nie wypłynęły podczas pieczenia. Następnie zwijamy struclę, używając ściereczki.


Po zwinięciu, struclę malujemy masłem i mlekiem. Pieczemy przez 50 min w temp 180 st C. W trakcie pieczenia można dodatkowo smarować masłem i mlekiem.


Po upieczeniu




3 komentarze:

  1. Jeszcze nie robiłam strucli, bo boję się jej zwijania, pewnie mi nie wyjdzie;) Ale może w końcu zrobię, bo na pewno jest przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawijanie jest wyzwaniem, mnie udało się za pierwszym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, ależ cudnie apetyczny!
    uwielbiam srudel.
    zresztą, ja tam wszystko lubię xd


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń