piątek, 11 listopada 2011

Krem marchewkowy z kleksem pośrodku!

Marchewkowe....pole rosło wokół nas!!! Wszyscy znamy piosenkę...wszyscy jemy marchewki :)
Nowe zupełnie dla mnie odkrycie..marchewka, wcześniej występowała u mnie tylko w sałatkach, a szkoda! bo możliwości jej przyrządzania jest mnóstwo :) Oto zupa krem z marchewki :)

Składniki:
1 kg marchewki
1 duża biała cebula
100 g bułki tartej
3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 l rosołu lub wody
sól, pieprz
parmezan lub kwaśna śmietana do kleksowania!

Na początku należy zeszklić cebulkę na oliwie. Następnie dodać na patelnię pokrojoną w plasterki marchewkę (oczywiście wcześniej obraną i umytą) i razem wszystko dusić przez około 10 minut. Gdy marchewka jest już lekko podpieczona i miękka,  przełożyć całość do garnka i zalaać bulionem z rosołu ( można użyć także z kostki ). Następnie gotować wszystko ok 15 minut, tak długo aż  marchewka będzie nadawać się do zmiksowania. Całość miksujemy i dodajemy bułkę tartą. Do smaku dodajemy przyprawy. Mój krem podałam z grzankami czosnkowymi i śmietaną. Zupa ma delikatny słodkawy smak, więc można go również zrównoważyć parmezanem, jeśli ktoś tak lubi :) 

Enjoy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz