W dzisiejszym poście przedstawię przepis, który zobaczyłam w listopadowym wydaniu miesięcznika Kuchnia. Tarta z pomidorkami nadziewanymi feta od razu wzbudziła mój zachwyt, wiec od razu zabrałam się do pieczenia. Najbardziej zaciekawił mnie przepis na ciasto...niby kruche jak do tarty..a tutaj wzbogacony o tarty ser. Musze przyznać, ze to bardzo smakowo ciekawa kompozycja. Moim zdaniem wymaga jednak trochę dłuższego pieczenia niż podano w oryginalnym przepisie.
Przepis na ciasto
150 g masła
150 g ulubionego startego sera, u mnie Ementaler
1 żółtko
1 szklanka mąki
odrobina gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Farsz
200g pomidorków koktajlowych
ser feta
2 jajka
3 łyżki mleka
sól, pieprz
tymianek
Ciasto serowe po zagnieceniu wałkujemy, tak aby zmieściło się do naszej ceramicznej foremki. Następnie wkładamy ciasto na wstępne pieczenie do piekarnika nagrzanego wcześniej do temp 180 st C na ok 15 minut. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy i czekamy aż lekko ostygnie. Większość pomidorków kroimy na pół, wydrążamy miąższ i wkładamy do środka pomidorka ser feta. Tak przygotowane nadziewane pomidorki wraz z pozostałymi układamy na cieście i zalewamy masą z jajek, mleka i przypraw. Wkładamy do piekarnika na ok 20-25min, nagrzanego do temp 180st C. Pieczemy tak długo, aż masa na tarcie całkowicie się zetnie i brzegi będą mocna zarumienione.
Przed podaniem można przyozdobić danie tymiankiem.
Enjoy!
aż ślinka cieknie! :D
OdpowiedzUsuńfajnie wyglądają te pomidorki na wierzchu!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu tym daniem! Pyszne i fajnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń