czwartek, 27 października 2011

Spaghetti ze szpinakiem i serem feta


Prawdziwa polska złota jesień...Złote liście, alejki złotych, żółtych i czerwonych drzew to urok jesiennych, niestety nielicznych dni! Już zdążyłam zapomnieć, jak to jest...ciepło w oczy i moja szyja owinięta ciepłym szalikiem i ciepło, przyjemnie rozchodzące się po całym moim Ja :) 
Ten piękny jesienny dzień postanowiłam uhonorować makaronem ze szpinakiem czyli połączeniem dla mnie absolutnie idealnym!
Szpinak mogę jeść zawsze, w każdej postaci, ale z dużą ilością czosnku :) przepis jest dziecinnie prosty i szybki! 

Oto przepis na pyszny obiad: ( moje proporcje wystarczą na 2 porcje )

Spaghetti
1/2kg szpinak, może być świeży albo mrożony
3 ząbki czosnku
1/2 cebulki
ser feta według uznania
sól, pieprz
3 łyżki  śmietanki, najlepiej takiej, która się nie zwarzy podczas wlewania do gorącego szpinaku

Szpinak należy umyć i wrzucić na wrzątek. Wcześniej należy ugotować makaron oraz zeszklić cebulkę i dodać ząbki czosnku. Kiedy szpinak się ugotuje należy go pokroić i dodać do cebulki i czosnku. Całość zalewamy śmietanką i mieszamy. Odcedzamy makaron i dodajemy do szpinaku, całość mieszamy! Jest pycha, możemy udekorować makaron serem feta bądź innym ulubionym serem!

 Enjoy!

Przepis bierze udział w konkursie Viva Italia! 

3 komentarze: